Mi az EDI?

Az EDI az Electronic Data Interchange rövidĂ­tĂ©se, hivatalos magyar megnevezĂ©se Elektronikus Adatcsere. Az EDI fogalom meghatározására sokfĂ©le definĂ­ciĂł, megközelĂ­tĂ©smĂłd lĂ©tezik. Az EDI egy informáciĂłtechnolĂłgiai megoldási mĂłdot jelent. Az EDI legáltalánosabb meghatározása a funkciĂłjának definiálása: a vállalatköziinformáciĂłcsere automatizálása elektronikus mĂ©dium felhasználásával.

 

 


Az EDI legfontosabb jellemzője a funkciója, azaz a vállalatközi információcsere automatizálása elektronikus médium felhasználásával. A „számítógéptől számítógépig” és a „szabványoknak megfelelően” fontos jellemzők, azonban ezeket technológiai következményeknek kell tekinteni. Ez a megközelítés egyúttal megmutatja az EDI alkalmazásának szükségességét, alapvető hasznosságát. Míg a szervezeten belüli üzleti folyamatok egyre növekvő mértékben automatizáltak, és használják fel az információs technológiát a hatékonyság növelése érdekében, addig az automatizált üzleti folyamatok csorbát szenvedhetnek, amikor a szervezeti határokon ki kell lépniük, azaz az üzleti partnerekkel kell kommunikálni.

 Ezen a ponton a hagyományos technikák (levĂ©l, fax, stb.) megszakĂ­tják az automatizált, informáciĂłs szempontbĂłl integráns folyamatokat, Ă©s ezáltal a folyamat teljes egĂ©szĂ©nek hatĂ©konyságát rontják. MĂ­g ha a partner kommunikáciĂłra is integrált, automatizált megoldást alkalmazunk, akkor a teljes integrált folyamat elĹ‘nyeit Ă©lvezhetjĂĽk.

 

 


Az EDI soha nem önmagában lĂ©tezik. Az ĂĽzleti folyamat az alapvetĹ‘en meghatározĂł, Ă©s ahol jobb ĂĽzletmenet Ă©rdekĂ©ben szĂĽksĂ©ges a gyakori, nagy mennyisĂ©gű adatcsere, ott van helye elsĹ‘sorban az EDI alkalmazásának. Az EDI ezáltal egy eszköz azon határok átlĂ©pĂ©sre, amelyek a hagyományos dokumentumcsere (katalĂłgusok, megrendelĂ©sek, szállĂ­tĂłlevelek, számlák, egyĂ©b bizonylatok) adĂłdnak. EgyĂşttal az EDI alkalmazásának elĹ‘nyei is ebbĹ‘l következnek: gyors adatfeldolgozás: gyorsabb folyamatok automatikus, gĂ©pi adatfeldolgozás. KövetkezmĂ©nye: nincsenek adatrögzĂ­tĂ©si hibák, javulĂł adatminĹ‘sĂ©g., adatfeldolgozás bármikor (pl. Ă©jjel is) Továbbá az idĹ‘egysĂ©g alatt feldolgozhatĂł dokumentummennyisĂ©g gyakorlatilag korlátlanná válik.

Másodlagos, származtatott hatások: rövidebb idejű üzleti folyamat ciklusok, alacsonyabb készletszint, alacsonyabb forgótőke igény, javuló vevőkiszolgálás

 

 

Miért alkalmazzunk EDI megoldást?

Erre a leggyakoribb válasz: „Mert a vevĹ‘m(ink) kĂ©rik az EDI alkalmazását!”.Nos, ez valĂłban egy kĂ©nyszerhelyet, Ă©s sokszor önmagában a vevĹ‘ megtartása vĂ©gett is megĂ©ri az EDI alkalmazása.

Több mint 15 éves szakmai múltunk során gyűjtött gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az EDI alkalmazása az igényekhez szabott, ugyanakkor rugalmasan skálázható megoldás alkalmazásával minden alkalmazói környezetben kezdetektől fogva gazdasági előnyöket nyújtó megoldásként tud működni.

EDI alkalmazása a nagy kereskedelmi, beszerzĹ‘ szervezetek számára, tovább bármely szereplĹ‘ számára, amely nagy mennyisĂ©gű ĂĽzleti dokumentumot cserĂ©l partnereivel, alapvetĹ‘ elĹ‘nyöket kĂ­nál. Az EDI átfogĂł fogalom, amely számos kommunikáciĂłs megoldást, bizonylattĂ­pust, ĂĽzleti folyamatot tud a legváltozatosabb technolĂłgia megoldások integrálásával hatĂ©konyan működĹ‘ egĂ©sszĂ© tenni.

Webedi
E-számla
Rendelésfogadás
EDI számlázás